Impozitul specific unor activitati – intrebari si raspunsuri ANAF

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In data de 08.08.2017, pe pagina de Facebook a ANAF-ului s-a desfasurat o sesiune de intrebari si raspunsuri cu privire la “Impozitului specific unor activitati”. Iata cateva dintre intrebarile contribuabililor si raspunsurile date de specialistii ANAF:

a.) Intrebare contribuabil: “Firma (microintreprindere) CAEN 5610 infiintata in 26.06.2017, fara activitate si salariati pana in prezent. S-a depus declaratia 100 pe zero la 25.07.2017 aferent trimestrului 2. E in regula? Trebuie declarat ceva si la 25.08.2017?”

a.) Raspuns ANAF: “In situatia prezentata, firma cu caen 5610 fiind fara activitate si inregistrata ca platitor de impozit pe venitul microintreprinderilor nu are alte obligatii potrivit noilor reglementari din Legea 177/2017. La termenul de 25.08.2017 au obligatii contribuabilii care erau inregistrati ca platitori ai impozitului specific.”

b.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua, firma cu cod caen 4520 (intretinerea si repararea autovehiculelor) are si un bar, cod caen 5630 – am declarat si platit impozit specific – cum delimitez cheltuielile pentru calcularea impozitului pe profit pentru cod caen 4520.”

b.) Raspuns ANAF: “În situaţia în care societatea la care faceţi referire realizează venituri şi din activitatea corespunzătoare codului CAEN 4520, în afara celei corespunzătoare codului CAEN 5630, este obligată să determine și să plătească, concomitent: – impozitul specific pentru veniturile din activitatea corespunzătoare codului CAEN 5630; – impozitul pe profit, conform titlului II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, pentru veniturile din activitatea corespunzătoare codului CAEN 4520.

Pentru stabilirea cheltuielilor comune care vor fi luate în calcul la determinarea rezultatului fiscal se utilizează o metodă raţională de alocare, potrivit reglementărilor contabile aplicabile, sau prin repartizarea proporţional cu ponderea veniturilor obţinute din activităţile vizate în veniturile totale realizate de contribuabil.”

 

Mai multe intrebari si raspunsuri pe aceasta tema pot fi gasite pe pagina de Facebook a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare